En klassisk carbonara. Kolarhustruns (Carbonara) pasta utan nymodigheter som grädde och lök. Rena, härliga smaker!
Guanciale (griskind) kan vara svårt att få tag på, använd då pancetta istället.
Ingredienser till 1 portion:
1 portion Spaghetti
100g Guanciale eller pancetta
1dl Färskriven pecorino romano (pecorino-ost) eller parmigiano reggiano (Parmesanost)
1 Ägg
Svartpeppar
Salt
Arbetsgång:
Sätt ugnen på 50 grader och ställ in en djup tallrik. Koka upp rikligt saltat vatten och lägg i spaghettin. Tärna köttet och stek på medelvärme. Knäck ägget och separera gulan och vitan.
Någon minut innan pastan är färdigkokt häller du av den och sparar en deciliter av det stärkelserika pastavattnet.
Vänd ner pastan i stekpannan med köttet, tillsätt den rivna osten och äggvitan. Rör runt i blandningen tills osten smält och äggvitan blivit krämig. Blir det för torrt kan du tillsätta lite av pastavattnet.
Lägg upp blandningen i en värmd, djup tallrik, strö över resten av osten, krydda generöst med svartpeppar och toppa med äggulan. Servera direkt.